Naravno blaženje težav v MENOPAVZI
* PREVENTIVA pred OSTEOPOROZO
* HORMONSKO RAVNOVESJE
Sojini izoflavoni so fitoestrogeni, naravnega izvora, ki so po kemijski sestavi zelo podobni estrogenom ali ženskim hormonom. Njihovo uživanje ima številne prednosti, saj so naravni, telesu prijazni hormoni.
Sojini izoflavoni dokazano ugodno vplivajo na hormonsko neravnovesje, na nivo maščob v krvi in posredno prispevajo k zdravju srčno-žilnega sistema.
VEČ o LECITINU s Sojinimi izoflavoni >>
S kakšnimi simptomi se soočajo ženske v menopavzi?
Najbolj znani simptomi v obdobju menopavze so oblivi vročine, nočno znojenje, vrtoglavica, nespečnost, glavobol, razbijanje srca, tiščanje pri srcu, motnje razpoloženja. Tudi kasneje v menopavzi se lahko pojavljajo različni simptomi, npr. suha koža, bolečine v kosteh in sklepih...Velika zdravstvena nevarnost za ženske v menopavzi pa je osteoporoza, kjer gre za zmanjšanje kostne gostote.
Klimakterične težave in zdrav življenjski slog
Zdrav življenjski slog ima pomembno vlogo v življenju vsake ženske. To je najboljša popotnica za ohranitev zdravja, za preprečevanje bolezni, pa tudi klimakteričnih težav. Pomen vsakodnevnega gibanja pri preprečevanju bolezni srca in ožilja, debelosti in z njo povezanih kroničnih bolezni ter pri ohranjanju kostne mase in ohranjanju možganskih funkcij je že dolgo poznan. Aktiven način življenja z ustrezno, zdravo prehrano je priporočljiv tudi za premagovanje klimakteričnih težav.
Znano je namreč, da določene vrste sadja in zelenjave, predvsem stročnice (soja), vsebujejo posebne snovi (t.i. fitoestrogene), ki delujejo kot hormon estrogen in učinkovito blažijo predvsem zmerne in blage klimakterične težave. Prehrana, bogata s fitoestrogeni, je dober začetek v boju proti klimakteričnim težavam.
Katere koristi prinaša uživanje sojinih izoflavonov?
Uživanje sojinih izoflavonov ugodno vpliva na zmanjšanje menopavznih simptomov, (vročinskih valov, potenja, živčno-mišičnega ravnovesja...) in nasploh izboljšanje kakovosti življenja.
Delovanje fitoestrogenov je povezano tudi z boljšim vsrkavanjem kalcija v telesu. Raziskava, ki so jo opravili na Univerzi v Illinoisu (ZDA), je pokazala, da je uživanje sojinih beljakovin v šestih mesecih znatno okrepilo količino in gostoto mineralov v hrbtenici.
Sojini izoflavoni dokazano ugodno vplivajo tudi na povišan holesterol v krvi in posredno prispevajo k zdravju srčno-žilnega sistema.
Na podlagi nekaterih raziskav naj bi sojini izoflavoni zmanjševali tveganje za nastanek rakastih obolenj, pogojenih z delovanjem hormonov (npr. rak dojke).